2. Kouluyhteisön kenttä
![]() |
Yhteisöllisyyttä voidaan vahvistaa myös yhteisillä opintokäynneillä ja retkillä. Kuva: Tuire Harjola. |
MOTTO 2: "Johtaa voi niin kauan, kuin joku seuraa." Tuntematon.
Sitaatteja
” Rehtori vahvistaa koulua yhteisönä. Hän rakentaa yhteishenkeä yhteistyöllä. Hän työskentele yhdessä koko opettajakunnan kanssa. Hän ottaa muut huomioon. Hän on heistä aidosti kiinnostunut ja antaa tunnustusta. Rehtori luo kouluun hyvän ja turvallisen ilmapiirin ja seuraa tunteita. Aikuisten ongelmat hän kohtaa hienovaraisesti. Kiusaamiseen hän suhtautuu vakaavasti. ”
LÄHDE Toivanen, Marja Liisa (toim.) 2000. Kirjeitä rehtoreilta. Opetus 2000. Jyväskylä: PS-kustannus.
.........
”Rehtori on vahva johtaja. Hän ei anele lupaa johtaa eikä anna muiden ottaa oikeudekseen päättää, mitä esimies saa tehdä ja mitä ei. Hän ei hyväksy rajattomuutta, sitä että joku ei pidä kiinni sovitusta työnjaosta ja virallisista toimenkuvista, että tehtävät laiminlyödään tai sotkeudutaan asioihin, joiden hoitaminen kuuluu toisille.”
”Rehtori opettelee rehtorin roolin. Hän ei ole rehtori opettajan roolista tai isän tai äidin roolista käsin.”
LÄHDE: Ahonen Jukka. (2001). Ammattina rehtori. Helsinki: Kirjapaja oy.
TÄMÄN kentän avainsanoja ovat mm. altruismi, ilmapiiri, johtajuus, kiusaaminen, klikit, koheesio, kulttuuri, lauma, lojaalisuus, luottamus, osallisuus, pelisäännöt, rooliodotukset, roolit, ryhmäilmiöt, sooloilu, sopu, sosiaalinen pääoma, statukset, tavat, tottumukset, tiimit, uskollisuus, vertaiset, välittäminen, yhteisö.
Koulu on tällä kentällä turvallinen huolenpitoyhteisö. Minä näen työyhteisön kuin toisena perheenä. "Perheessä" pyritään parhaaseen, tehdään yhdessä ja autetaan toisia myös työn ulkopuolisissa vaikeuksissa. Ristiriidat ratkotaan aktiivisesti. Me-henki on todellista. Työntekijä on ylpeä kuuluessaaan yhteisöönsä ja kokee sen omanaan. Ihmisen arvon ei perustu vain hänen suorituksiinsa vaan yksilö on arvokas sellaisena kuin hän on. Johtava arvo on yhteisöllinen hyvinvointi ja terveys.
Yhteisö tarvitsee yhteisen päämäärän ja roolijaon ja keksinäisen yhteenkuuluvuuden tunteen. Tässä luottamuksella on merkitys. Yhteisössä täytyy olla jotain sellaista, joka saa siihen kuuluvat luopumaan omasta edustaan. Äärimuodossaan yhteisö voi olla hyvin painostava, normittava. Alunperin käsite: community on tarkoittanut suljettua kaupunkia.
![]() |
Juhlilla on suuri yhteisöllisyyttä rakentava voima. |
”Yhteisönä hyvässä koulussa on hyvä henki. Oppilaat ja koulun aikuiset ovat ylpeitä koulustaan. Koululla on selkeät, yhteiset arvot. Opettajat, muut aikuiset ja oppilaat tekevät yhteistyötä ja auttavat, tukevat ja kannustavat toisiaan. Tieto kulkee kaikkiin suuntiin. Ihmiset välittävät toisistaan ja kunnioittavat toistensa työtä. Jokainen saa olla oma itsensä. Kaikista pidetään hyvää huolta. Kaikki tulevat kuulluiksi. Yhteisö tuntee yhteisvastuuta tehtävistään ja toisistaan. Ongelmat ratkotaan avoimesti, ja virheistä otetaan opiksi. Kenenkään ei anneta pudota. Ketään ei syrjitä.”
Andy Hargreaves kuvaa yhteisöä seuraavasti. Se on sitoutumista arvokkaisiin tavoitteisiin, sitoutumista toisiin ihmisiin, joilla on sama päämäärä ja suuren huomion kiinnittämistä vähemmistöihin.
Koulu ei ole yhteisö itsestään ja automaattisesti. Se on rakennettava sellaiseksi. Rehtorin on kyettävä välittämään yhteisön jäsenistä ja innostamaan heitä välittämään toinen toisistaan. Hänen on osattava luoda me-henkeä.
Yhteisöön kuuluu johtajuus. Johtaminen on tällä kentällä "leadershippiä", kykyä saada toiset seuraamaan. Johtajat voidaan jakaa periaatteessa kahteen ryhmään aitoihin johtajiin ja pomoihin- joilla on vain asemavaltaa. Jotkut ikäänkuin luonnostaan saavat johtajuuden. Meidän muiden on sitä tietoisesti rakennettava.
Työyhteisö, joka on terveessä työtilassa, voi käyttää energiansa työhön. Ihmiset kuitenkin mieluusti pudottautuvat muhimaan tunnetiloihin, joita ryhmäilmiöt tuottavat... ja sieltä regressiotilaan.
Tämän osaamisalueen haasteita mm.
- ihmisten johtamistaidot
- sosiaaliset taidot
- tunnetaidot
- vuorovaikutustaidot
- ryhmän johtamistaidot
- taito jakaa johtamista
- Olen kirjoittanut omaan blogiini lastun W.R. Bionin ryhmäilmiö-ajattelusta
- Rowan Atkinsson englanninkielinen sketsi kodin ja koulun yhteistyöstä.
1. Ketkä kuuluvat Sinun kouluyhteisöösi? Keillä ei ole täysiä oikeuksia?
2. Millaisia osallisuusrakenteita koulussasi on?
Lisätietoa
Ihmissuhdekoulukunta
Elton Mayon (1880-1949) johtamisteoria perustuu ns. Hawthorne-tutkimuksiiin 1924-1932. Niissä tehtiin ”vahingossa” havainto, että huomio ja huolehtiminen saikin tulokset paranemaan ei valaistus. Tällöin luotiin käsite ”epävirallinen organisaatio” kuvaamaan sosiaalista järjestelmää erotukseksi muodollisesta, hierarkisesta järjestelmästä. Koulukunnassa ymmärrettiin ryhmän merkitys. Tätä ennen oli ajateltu, että yhteisö koostuu yksilöistä Nyt todettiin, että ihmiset, jotka työskentelevät yhdessä toimivat toisin, kuin jos he työskentelevät yksinään. Havainnon pohjalta syntyi sosiaalipsykologia. Huomio siirtyi rakenteiden tarkastelusta sosiaalisten järjestelmien tarkasteluun.
Uusi ihmisyysaalto
Douglas McGregoria voidaan pitää kirjallaan ” The Human Side of Enterprise” vuodelta 1960 uuden ihmisyysaallon nostattajana liike-elämässä. Johtamisen menetelmäpuoli samoin kuin fyysiset resurssit olivat alkaneet olla rationalisoinnin keinoin suhteellisen hyvin hallinnassa. Ihmiset, heidän työnsä ja johtamisensa koettiin paljon epävarmemmaksi tuotantotekijäksi, josta onnistuessaan on kuitenkin tehtävissä yrityksen varsinainen menestystekijä.
Myös ihmiset olivat muuttuneet; yhä vähemmän oli nöyriä tottelijoita ja yhä enemmän itsetietoisia kansalaisia, jotka vaativat työltäänkin mielekkyyttä ja elämänsisältöä. Uusi ihmisyysaalto katsoi esimiehen tärtkeimmäksi tehtäväksi ihmissuhteiden hoidon. Ihmissuhteita hoitamalla lisättäisiin henkilöstön viihtyvyyttä, mikä edelleen johtaisi hyvään suoritukseen Tämä näkemys osoittautui pian melko naiviksi Niinpä siitåä kehiteltiin erilaisia muunnelmia leadership-teorioita ( mm. Likert, Blake ja Mouton, Managerial Grid, Reddinin 3-D jne)
Ihmissuhdekoulukunta syntyi 1950- ja 1960-luvuilla ja muovautuu rikkaaksi ajatussuuntaukseksi. Siinä huomio kiinnitettiin ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja hyvinvointiin. Konkreetisti johtaminen on siinä motivaation ylläpitoa. Siihen on ulkoisia ja sisäisiä keinoja. Työtä voidaan rikastaa ja muovailla. Voidaan käyttää kannustejärjestelmiä. Johtaja auttaa yksilöitä ja ryhmiä saavuttamaan päämääränsä . Hänen ehkä keskeisin tehtävänsä on muodostaa alaisistaan keskenään hyvin yhteistyötä tekevä työryhmä. Taustalla on humanstinen ihmiskäsitys. Maslowin motivaatioteorialla oli merkittävä asema. Organisaatiota alettiin nyt tarkastella sekä sosiaalisina että teknisinä/ taloudellisina järjestelminä. Keskeistä asioita olivat tällöin: sisäinen motivaatio, sitoutuminen organisaatioon.
Kommentit
Lähetä kommentti