5. Pedagogiikan kenttä
MOTTO: ”Opettaminen on sitä, että joku tietoisesti hyväksyy vastuun toisen oppimisesta".
M. Langford
”Rehtorin tulisi ohjata ratkaisuja tehtäessä keskustelua siihen, että eri ratkaisuja verrataan siihen, kuinka ne edistävät koulun opetus- ja kasvatustyötä. ”.... ” Rehtori on pedagoginen johtaja. Se on hänen olennaisin tehtävänsä. Hän pitää huolta koulun perustehtävästä kasvatuksesta ja opetuksesta. Hän vastaa, että oppilaan näkökulmaa arvostetaan. Hän vastaa, että opettajat sitoutuvat tarkoituksenmukaisiin menettelytapoihin opetuksessa ja että aikuisilla on yhteiset kasvatukselliset pelisäännöt.Hän pitää huolta opetussuunnitelmasta. ”
LÄHDE: Hämäläinen, K.,Taipale, A., Salonen, M., Nieminen, T. & Ahonen, J. (2002). Oppilaitoksen johtaminen. Helsinki: WSOY.
....
” Rehtori on pedagoginen johtaja, opettaja sormenpäitään myöten. Hän kehittää koulun oppimisympäristöä ja opettajien ja opiskelijoiden opiskelutottumuksia. Hän pitää huolen oppilaista ja heidän kasvustaan. ”
LÄHDE: Toivanen, Marja Liisa (toim.). (2000). Kirjeitä rehtoreilta.Opetus 2000. Jyväskylä: PS-kustannus.
.....
PEDAGOGIIKAN kentän avainsanoja ovat ainekset ja virikkeet, asenteet, didatiikka, kasvatus, kehitys, lahjakkuus, motivaatio, ohjaus, omaksi itseksi kasvu, opettajuus, opetus, opetusoppi, opetussuunnitelma, persoona, taidot, tarjoumat, tarpeet, tiedot, tuen muodot, yhteisö, yksilö.
![]() |
Tällä kentällä koulu on oppimisen ja kasvun paikka. Niin lapsille kuin aikuisille. |
Määrittelen itse pedagogisesti hyvän koulun seuraavasti:
”Pedagogisesti hyvässä koulussa on erilaisia oppilaita, ja heitä opettavat työstään, lapsista ja opetettavista asioista innostuneet ammattilaisopettajat. Opetussuunnitelma on ajan tasalla, ja se ohjaa koulutyötä. Koulussa on kehitelty juuri tälle koululle ja näille oppilaille istuvia opetusmenetelmiä, ja siellä vallitsee oppilaan kasvua kunnioittava ilmapiiri. Oppilaat opiskelevat tavoitteellisesti, ja opettajat käyttävät monipuolisia menetelmiä. Koulu tekee kaikkensa edistääkseen ja tukeakseen jokaisen oppimista ja kasvua.”Rehtorin rooli tällä kentällä on pedagoginen johtaja. Pedagogisen johtamisen voi ymmärtää monella tavalla. Yksi moderneimpia tapoja on nähdä se oppivan professionaalisen yhteisön näkökulmasta. Näin ajattelee mm. Andy Hargreaves.
- Mitä professionaalisuus hänelle tarkoittaa? Otetaan evidenssi vakavasti. Ollaan aikuisia.
- Mitä oppiminen tarkoittaa? Pidetään huolta niin aikuisten kuin lastenkin oppimisesta. Se on toiminnan kriteeri.
- Mitä yhteisö tarkoittaa? Sitoutumista arvokkaisiin tavoitteisiin, sitoutumista toisiin ihmisiin, joilla on sama päämäärä ja suuren huomion kiinnittämistä vähemmistöihin.
Mitä sitten pedagoginen johtaminen on? Pedagogisia johtamistekoja ovat mm. opettajien rekrytointi, oppituntien seuranta ja palautteen antaminen opettajille, oppimateriaalin valinta, arjessa tukeminen, kunkin vahvuuksien hyödyntäminen... Se on ratkaisujen tekemistä pedagogisin perustein. Se on toiminnan pedagogisoimista. Pedagoginen johtaminen tapahtuu puhuttamalla ihmisiä, saattamalla heitä oppimaan ja kannustamalla edistymisestä omassa osaamisessa. Se on opetussuunnitelman pitämistä elävänä.
Tämän osaamisalueen haasteita mm.
- pedagogiikan tuntemus
- oppimisympäristöosaaminen
- opetustaito
- ohjaamistaidot
- pedgogisen johtamisen taidot
- oppimisen fasilitoinnin taidot
- opetussuunnitelmattyön johtamistaidot
- laatuosaaminen
- U-tubessa on mainio clipsi ns. uuden koulun läpimurrosta USA:ssa.
- Toinen clipsi on upea musiikkivideo kasvatuksesta "Another Brick".
- Virallisesti hyväksytyssä perusopetuksen laatukriteeristössä on määritelty hyvä opetus. Tiivistelmä löytyy tästä linkistä.
1. Mitä eroa on seuraavilla käsitteillä:
- pedagogiikan johtaminen
- pedagogisesti johtaminen
- pedagoginen johtaminen
- asiantuntijatyöyhteisön johtaminen
3. Millainen on oma pedagoginen näkemyksesi? Pitäisikö rehtorin pystyä kuvailemaan se?
4. Mitä hyötyä ja haittaa on siitä, että rehtorin on itse opettaja?
Kommentit
Lähetä kommentti